Translate

fredag 15. november 2013

Du er så mye mer enn jeg ser...

Kjære deg...


Noen ganger møter jeg mennesker ett kort øyeblikk og etterpå kan jeg sitte og fundere på hva var det som skjedde.. Hva var det med det mennesket som gjorde så enormt inntrykk? Hvorfor sitter jeg igjen med en god følelse og bare ønsker å være sammen med personen litt lenger..
Hva var det som fascinerte meg så inderlig?

Når jeg opplever slike møter med mennesker og tenker over det etterpå, viser det seg gang på gang at dette handler ikke om utseendet til personen. Det er ikke det jeg er opptatt av. Det er noe annet som jeg ikke helt klarer å sette fingeren på. Det kom fra innsiden og traff noe i meg.

Er det dette som kalles karisma og utstråling? Dette udefinerbare som bare er der uten at man kan sette ord på det. Hva er det som skjer egentlig? Hva er det som gjør en person så spesiell?
Jeg har inntrykk av at karisma brukes stort sett om store ledere, artister og andre viktige personer. Det gjør jo at vi som har vanlige, trauste og kanskje kjedelige liv ikke kommer inn under dette. Men er det sånn? Hvorfor kan ikke vi også tenke på dette som en unik mulighet til å oppnå noe i livet vårt som også vil være bra for andre? Hva om vi leiter etter disse menneskene blant de vi faktisk møter?

Hvorfor ønsker ikke alle å fokusere på det istedenfor et ytre utseende som til og med falmer og rynker seg etter å ha passert 40...?
Vi ser forskjellige ut alle sammen, og noen tror faktisk de er "født med" naturlig karisma og utstråling fordi de er innenfor det man oppfatter som pene mennesker. Et pent ansikt, en flott kropp og kanskje en livsstil som oser av vellykkethet. De tar seg frem i livet i troen på at dette er noe som henger sammen. De har ikke skjønt at dette kommer fra innsiden av mennesket, fra hjertet og hjernen. Jeg tror alle har karisma inni seg, men det er utstrålingen som gir den liv. Den er forskjellig fra menneske til menneske fordi det er personligheten som kommer frem. Jeg kan ikke ha lik utstråling som den som sitter ved siden av meg. Det er øyet som ser, kontakten som oppstår og følelsen den andre sitter igjen med  som avgjør det.

Jeg har aldri opplevd denne følelsen kun ved å se på en person som en slags fotomodell. Jeg må oppleve bevegelsene, stemmen, ordene og holdningene og tilstedeværelsen. Jeg kan selvfølgelig se at mennesker er pene og bli misunnelig, men etter å ha tenkt en del på dette de siste dagene har jeg kommet frem til noen tanker som jeg skal prøve å ta med meg videre.

Tenk om vi mennesker hadde hatt som mål å opptre på en slik måte at andre oppfattet oss som personer som strålte og hadde dette ekstra som var så godt å møte?
Tenk om vi kunne fokusere på at vi skulle gi noe til andre ved å gi det beste av oss selv..

Er det mulig å tenke at vi skal vise at vi er utrolig spesielle på innsiden, og at det ytre bare er en innpakning i forskjellige "gavepapir" rett og slett fordi vi er gave til de rundt oss?

Er det mulig å tenke at ikke alle liker "rosa" innpakningspapir, papir med reklame eller en ferdig gaveeske i gull? Jeg liker å gjøre noe spesielt med gråpapir for eksempel. Noen ganger har jeg til og med stått med strykejern for å rette ut et papir som har blitt krøllete... Gaven mister ikke verdien av den grunn. Den kan faktisk bli mer personlig og spennende.

Jeg tror at alle mennesker har dette i seg, men vi blir hemmet av at utseendet "løper foran oss". Det tar bare få sekunder for andre å gjøre seg opp et inntrykk, så vi har dårlig tid...
Dersom vi ikke vet noe om en annen person tror vi gjerne det beste om folk. Det vil si, vi gjør det dersom personen ikke skiller seg nevneverdig ut utseendemessig, dersom vi selv har kontroll på situasjonen og at vi føler oss trygge på oss selv.
Så fort vi oppdager negative trekk, legger vi mest merke til det og dette inntrykket er vanskelig å forandre. Vi blir usikre når vi oppdager at vi ikke snakker samme språk, at verdiene er altfor forskjellige eller at vi blir redde for ikke å være gode nok i oss selv. Jeg tror at vi mennesker alltid er på vakt mot farer, og dersom en negativ følelse dukker opp, er vi på vakt for hva som kan komme...

Er det mulig å ha med seg dette i tankene når jeg møter andre mennesker? Kan jeg tenke og øve meg på at jeg ønsker å møte mennesker på en god og ufarlig måte. En måte som gjør at de sitter igjen med et inntrykk av at jeg gir dem god energi, trygghet og at deres møte med meg har vært godt. Kan jeg ha som mål å skape gode relasjoner til andre mennesker ved bare å være meg?

Jeg liker tankene rundt dette, men tenker innimellom at dette høres utrolig flåsete og voldsomt ut. Når disse tankene kommer, tenker jeg på noen av de menneskene som virkelig har dette i seg. Mennesker som har påvirket meg og fått meg til å ønske at jeg også kan finne denne indre kraften som kan gjøre noe spesielt med andre.

Jeg vet det er mulig, for  den britiske psykologiprofessoren Richard Wiseman har forsket på effekten av karisma:
Hans testpersoner begynte ubevisst å etterligne både kroppsspråk og ansiktsuttrykk til de personene de oppfattet som karismatiske.
Når testpersonen endret sitt eget kroppsspråk, gav dette en avledende og positiv effekt på testpersonens følelser.
Med andre ord, den karismatiske persons kroppsspråk fikk testpersonen til å skifte fysiologi og dette førte til at personen følte seg mer vel... Voila!
Professor Wiseman sier: ”Helt generelt vil mennesker med en nær og positiv kontakt til deres egne følelser også kunne frembringe positive følelser i andre mennesker. Det er den andres følelsesmessige nærvær, som gjør at vi føler tilstedeværelsen, og at den andre blir oppfattet som meget karismatisk. Karismatiske mennesker hjelper oss altså med å kunne like oss selv.”

Det som er så flott når det gjelder karisma, er at det styrker deg uten å gjøre andre mindre. Det er fordi det er en slags “personlig makt”, som ikke tar styrken bort fra andre, men gir deg og dem muligheter til å oppnå en likeverdig flott opplevelse der begge vokser som mennesker.
De menneskene som oppleves som karismatiske har en spesiell evne til å få andre til å føle seg betydningsfulle. De er ikke opptatt av de selv skal være det. De får andre til å vokse....

Når jeg har skrevet dette innlegget har jeg samtidig følt en veldig motivasjon for å prøve å endre tankemønsteret mitt. Jeg ønsker virkelig å prøve å fokusere på andre ting enn jakten på skjønnhets-idealet. Jeg vil mye heller fokusere på utstråling, karisma og tilstedeværelse. Så får jeg se da om dette er mulig...
En ting har jeg i hvert fall lært ved å skrive dette...Når jeg har tenkt på disse spesielle personene har utseendet blitt redusert til øyne, blikk, smil, kroppsspråk og ord. Jeg tror allikevel det viktigste handler om empati,varme og inderlig tilstedeværelse.  Det har ikke vært i mine tanker om personen har veid for mye eller for lite, hvilke klær h*n går i, penger eller andre "symboler".

Kanskje du også vil bli overrasket når du tenker etter hvem du oppfatter som karismatiske, som stråler av god energi?
Jeg tror det, og jeg er ganske sikker på at dersom du forteller dette til den personen så vil du gi et av de flotteste komplimentene et menneske kan få...

Dette innlegget er et resultat av et møte med en ung mann som solgte bladet =Oslo på Karl Johan. Dette bladet selges av sosialt utstøtte, fattige, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte. Jeg snakket ikke lenge med han, men ble sittende å tenke på han på bussen hjem... Det var noe helt spesielt med han, og han ga meg et flott øyeblikk...

Nå skal jeg ut og lete etter flere "forbilder" slik at jeg kan ha flere å lære av...

Stor klem fra Bente


tirsdag 5. november 2013

"Gaven..."

Kjære deg...


Forrige innlegget var tøft, men viktig for meg å skrive. Når jeg trykket på "publiser" etter å ha skrevet på det i flere dager, dunket hjertet litt ekstra. Jeg var redd det ble for tøft for folk å lese. Tilbakemeldingene forteller meg at folk tåler å høre om smerte, savn og glede på samme tid. Tusen takk for all støtte og takk til alle som delte innlegget videre.

I dag har jeg fundert mye, og jeg har kommet frem til at jeg tenker annerledes om ting nå enn jeg gjorde før. Jeg har forandret meg. Noen ting er mye verre, mens andre ting har gjort meg til en bedre utgave av meg selv på noen områder...

De siste dagene har vært veldig utfordrende, men jeg har også truffet folk som har gitt meg mye, og det har vært godt. Jeg er så glad for at jeg har fått kjenne på det, og det er grunnen til at jeg skriver nå.
Hvor flinke er vi egentlig til å få med oss det som er bra, og hvor flinke er vi til å tenke på det som ikke er bra...
Jeg er kjempegod på å bruke masse energi på alt det negative i livet mitt. Det er selvfølgelig spesielt med tanke på alt det som har skjedd med Nathali, men det det skjer jo mye annet i hverdagen også.

Ripe i lakken og defekt vifte i bilen, noe galt med traktoren når man trenger den, og et dyrt abonnement jeg skulle si opp men betalte allikevel ved en feil...det er bare så typisk meg, og så typisk at alt kommer når det ikke passer.
Skjer det noe galt roer jeg meg ikke med at det som har skjedd har skjedd, og at det neppe vil skje igjen med det første.
Nei, jeg går rundt og grubler, ergrer meg og forbereder meg på at det kommer mer. Jeg vet ikke når det kommer, men jeg har en følelse av at det kommer snart.
Hvorfor er det sånn? Hvorfor finner vi oss i at vi fokuserer så utrolig mye på det negative og gjerne lar det få rulle til en enorm snøball...
"Ja, det måtte jo komme", Hva blir det neste?" Jaja, nå er det bare å vente på at noe annet går galt, og jeg er forberedt på det VERSTE"
Murphys lov er gjeldende på dette området: «hvis noe kan gå galt, så vil det også gjøre det (og fortrinnsvis på det verst tenkelige tidspunkt)» http://no.wikipedia.org/wiki/Murphys_lov
Hvorfor skjer alt dette med meg????

Jeg vil tro de fleste kjenner seg igjen, og at dette ikke er fremmed.
Du har kanskje allerede rukket å tenke på situasjoner der du kjenner irritasjon, frustrasjon og fortvilelse bare ved å tanken. Du føler kanskje at livet er urettferdig siden alt skjer med deg og ikke naboen din. Litt bedre fordeling hadde kanskje vært greit..

Siden jeg ikke ønsker at du skal sitte med frustrasjon etter å ha lest bloggen, går jeg videre...

Hvordan er det med de gode og positive tingene som skjer? Hvor mye energi, tanker og følelser bruker du på det?
Hvor ofte lar du den "snøballen" rulle og vokse seg stor?
Tenker du på samme måte om gode ting du opplever i livet ditt? Hvor ofte tenker du: "Ja, det måtte komme noe godt." Kommer jeg til å oppleve noe mer fint snart?"
YES!!, da er det bare å glede seg til at det skjer noe mer bra i livet mitt, og jeg er forberedt på det BESTE.
Hvorfor skjer alle disse gode tingene med meg??? Hva har jeg gjort for å fortjene det?

Jeg er ikke like god på disse tankene som de negative, men jeg har vært nødt til å prøve å tenke dem. Som regel kan man tenke at det må jo komme noe godt etter mye vondt, men har man hatt det bra en stund, "venter" man på at det skal gå over.
Noen som kjenner til : "Det er for godt til å være sant" eller "Nå har jeg det bra - bank i bordet"
Når vi leter etter noe godt i livet, må vi ha et åpent hjerte og slippe det inn. Begynner vi å analysere for mye, ender vi gjerne opp med å miste den gode følelsen. Jeg har forandret meg mye i forhold til dette. Jeg har måttet åpne opp og kjenne på følelsene. Jeg kan ikke lenger løpe fra de vonde uansett hvor fort jeg løper, men som hjelp har jeg klart å åpne mer opp for de gode og kjenne hva de gjør for meg.
Det er derfor jeg kan snakke om ting som har skjedd på en måte som er vanskelig å forstå for den som er på utsiden. Noen ganger er jeg redd for å bli oppfattet som merkelig fordi jeg legger mye mer i en episode enn hva andre gjør. Jeg må jo passe seg for å ikke snakke for høyt om opplevelser som egentlig ikke er spesielle i det hele tatt, men som betyr enormt mye for meg. Det naturlige ville være å si "ikke legg for mye i det, Bente.."

Men hva er da riktig...

Skal jeg roe ned de gode tankene slik at de passer inn i mønsteret der fornuften overtar og analyserer, eller skal jeg rett og slett bare kjenne på hva som kjennes godt ut og gi blaffen i hva andre måtte tenke og mene om den saken. Er vi virkelig så opptatt av hva som er riktig utad at vi ikke kjenner etter hva hjertet trenger?
Jeg legger ofte hånden på hjertet for å kjenne etter hva det prøver å fortelle meg. Rett og slett fordi det får meg til å stoppe opp litt og kjenne på det som er på innsiden, ikke bare tankene i hodet og fysisk i kroppen.
Hvis jeg velger å bestemme over meg selv og jeg gir meg selv tillatelse til å oppleve på min egen måte og i samsvar med mitt hjerte.. da må jo opplevelsen bli sterkere, mer ekte og mer min?

Det andre mennesker sier er tilfeldigheter, kan ha en helt annen "forklaring" og følelse for meg.

Hva ville du tenke dersom jeg fortalte at bloggen rundet 12.000 besøk på bursdagen til Nathali. Samme dagen som hun ville fylt 12 år.....
For meg er dette en hendelse som har gitt meg noe godt. Det var tøft med bursdagen, og derfor ble det veldig spesielt at bloggen, som betyr mye for meg ga meg denne opplevelsen..
Det føltes som om leserne ønsket å gi meg noe spesielt og godt. En slags markering på dagen hennes.
Fornuften min sier at dette er tilfeldigheter og at det var flaks jeg sjekket. Jeg er ikke inne på den hver dag, så det er ikke sikkert jeg hadde tenkt over det engang dersom jeg hadde ventet noen dager.
Men jeg var heldig og fikk se det, og jeg valgte å gjøre det til en veldig spesiell og god opplevelse...
Det som kan bety den store forskjellen er hva man fokuserer på, og hvilke tanker man velger å spinne videre.
Hvis jeg får et bedre liv med å tenke at ting skjer for at jeg skal kjenne noe godt, så blir det en god opplevelse for meg. I det store og hele er dette ikke noe folk trenger å bry seg om. De kan tenke på det når jeg forteller det, men det vil ikke påvirke dem på samme måten. Med andre ord, dette er noe jeg gir Til: Bente Fra: Bente...

Jeg liker ikke at folk prøver å overbevise meg om at deres tanker og meninger er de riktige bare fordi de selv føler de har funnet svaret. Det håper jeg heller ikke at folk tenker om meg. Jeg famler rundt hele tiden og prøver ut forslag som kan gi meg et bedre liv. Du som leser kan godt mene at det jeg skriver er tull og tøys, men husk: vi har ikke levd det samme livet.. Du har din historie, og jeg har min...
Jeg liker å snakke med mennesker som er åpne og godtar at vi er forskjellige fordi vi har opplevd ulike ting de årene vi har levd. Det er jo summen av alt dette som har påvirket og formet oss. Det er jo det som gjør oss alle så unike.

Dette gjør også at vi reagerer, tenker og handler ulikt på den samme opplevelsen...

To mennesker sitter ved siden av hverandre.. Et vakkert menneske smiler mot dem...Den ene blir glad, tar det til seg i hjertet og smiler stort tilbake. Et godt øyeblikk!!
Den andre snur seg rundt for å sjekke om dette smilet egentlig er til noen andre, tenker at det er sikkert ikke til meg, men tar til slutt sjansen på å smile forsiktig slik at man ikke gjør for stort nummer ut av det.. i tilfelle...
Hvem er du?
Tar du imot med åpne armer dersom du føler at du trenger det, eller analyserer du opplevelsene "i hjel" slik at de mister halve virkningen underveis??

Noen ganger velger jeg å tenke at gode ting  som skjer er små "gaver" til livet mitt.
Små gaver gitt med kjærlighet fordi noen vil gi meg noe godt. Noen ganger er "giveren" ukjent, og jeg aner ikke hvorfor ting skjer, men jeg velger å ta imot med hjertet, tenke mitt, og takke...

Tusen takk og varm klem til alle dere som følger meg på vegen...

Hilsen Bente